Fakta om BIRMA

 

Helig Birma katt

Kattrasen Helig Birma är bland de fem populäraste kattraserna i Sverige. En Birma är en semilånghårig katt med himalayateckning.  Med semilånghår menas att katten är långhårig, men inte så långhårig som en perser. Pälsen är längre på svans och runt halsen, så kallad krage. Himalayateckningen kallas också för att katten är maskad, det vill säga katten har en ljus äggskalsfärg på kroppen, en mörk maskfärg i ansikte, på öron, ben och svans. Dessutom skall ögonen vara djupt blå. Denna maskfärg förekommer i ett otal olika varianter.

 

Färg
 De vanligaste maskfärgerna är brun (SBI n) och blå (SBI a), men finns också i följande färger:

· Choklad (SBI b), utspätt anlag av brunt
· Lila (SBI c), utspätt anlag av blått
· Rött (SBI d)
· Creme (SBI e), utspätt anlag av rött
· Sköldpaddsmaskad (finns i varianterna brun (SBI f), choklad (SBI h), blå (SBI g) och lila (SBI j)
Samtliga ovanstående varianter finns också som tabbymaskade, det vill säga att katten har någon av ovanstående färger men är dessutom randig i masken. Detta betecknas med 21 efter färgbeteckningen (ex SBI n 21 för en bruntabbymaskad katt). Alla tabbymaskade birmor har tegelstensfärgad nos till skillnad från övriga maskfärger som skall ha samma färg på nosen som på den övriga maskfärgen.

Birman är inte ensam om att vara himalayatecknad. Andra exempel på kattraser som har denna teckning är exempelvis siameser, colorpoint perser och ragdoll. Det som skiljer birman från dessa raser är att den har en speciell vit teckning på sina tassar. Fram skall en birma ha sockor som ej får gå upp för högt och inte heller ha några kilar (någon vit strimma som går upp från sockan). Bak skall katten också ha sockor, men dessa ska gå upp som en kil bak på kattens ben. I övrigt får birman inte ha några vita fläckar.

På grund av kravet med perfekta sockor och kilar är det mycket svårt att få fram utställningskatter, det är därför många birmor enbart säljs som sällskaps- eller avelsdjur. En hona med för mycket eller för lite vitt kan ge perfekta avkommor.

Typ
 I typen skall birman vara ganska lång och robust i sin kropp. Benen skall vara relativt korta. Huvud skall vara brett med kort nos, utan stop (som persern har), ögonen mandelformade med en djupblå färg. Pälsen skall vara lång men i stort sett sakna underull.

Temperament
 En birma är en katt som är ganska ”lagom” i allt den tar sig för och hur den är. Den är lagom stor, lagom mycket päls och pälsvård, och lagom i sättet. Det är svårt att beskriva en birma eftersom de är väldigt individuella. Om man jämför birman med huskatt och perser kan man säga att birman är lugnare än en huskatt eller siames som är ganska livliga katter men birman är livligare än persern.

Historik
 Enligt legenden så har rasen uppstått ur en helvit katt med gula ögon, som fanns i ett tempel i Asien. När denne katts herre dog blev katten helgad av gudinnan och fick den färg den har idag. Därav har den också fått namnet helig birma. Skall man vara mera sanningsenlig så har birman förmodligen avlats fram från perser och siameser. 1968 kom den första birman till Sverige.

Fakta om BRITTISK KORTHÅR

Britten är en massiv katt med en knubbig kropp och korta ben.Den är en av de äldsta kattraserrna och har sitt ursprung från England. Den är stor och tung och utvecklas därför långsamt, är först färdigutvecklad vid 3-4 års ålder.Dess temperament och nallebjörnsutseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

Huvudet är runt och brett med de karaktäristiska kindpåsarna och med små lätt rundade ögon som sitter brett isär.Kroppen är knubbig med korta kraftiga ben och fasta runda tassar.Svansen är kort och tjock med lätt rundad svanstipp.

De flesta färgvarianter har orange eller kopparfärgade ögon.Undantaget är de silver- eller goldenfärgade som har gröna och colourpointbritterna som har blå ögon.

Pälsen är tät och kort och fanns endast i blå färg från början, numera finns den i många olika färgvarianter tex enfärgad, vitfläckig, mönstrad.

Mönstren kan vara tigré(randig) tabby(marmorerad) eller spotted(prickig) Honkatter kan också vara sköldpaddsfärgade.Colourpointbritter kan också ha olika maskfärger.

Britten är en vänlig och tillgiven familjekatt som är godmodig och lättskött.Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar.Den visar mycket tillgivenhet mot de sina.