Fakta om BRITTISK KORTHÅR

Britten är en massiv katt med en knubbig kropp och korta ben.Den är en av de äldsta kattraserrna och har sitt ursprung från England. Den är stor och tung och utvecklas därför långsamt, är först färdigutvecklad vid 3-4 års ålder.Dess temperament och nallebjörnsutseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

Huvudet är runt och brett med de karaktäristiska kindpåsarna och med små lätt rundade ögon som sitter brett isär.Kroppen är knubbig med korta kraftiga ben och fasta runda tassar.Svansen är kort och tjock med lätt rundad svanstipp.

De flesta färgvarianter har orange eller kopparfärgade ögon.Undantaget är de silver- eller goldenfärgade som har gröna och colourpointbritterna som har blå ögon.

Pälsen är tät och kort och fanns endast i blå färg från början, numera finns den i många olika färgvarianter tex enfärgad, vitfläckig, mönstrad.

Mönstren kan vara tigré(randig) tabby(marmorerad) eller spotted(prickig) Honkatter kan också vara sköldpaddsfärgade.Colourpointbritter kan också ha olika maskfärger.

Britten är en vänlig och tillgiven familjekatt som är godmodig och lättskött.Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar.Den visar mycket tillgivenhet mot de sina.